torsdag 14. januar 2016

Tilbakeblikk 2015: Hvitbed

Første tenkte jeg å legge ut bilder for de månedene som jeg ikke hadde lagt ut noe i fjor. Men etter å ha gått gjennom bildene, fant jeg ut at det like greit heller kunne bli et innlegg om hvert av bed'ene.

Jeg har allerede to innlegg om hvitbedet mitt: "Blommig fredag: Hvit" og "Kom mai du skjønne...".
Her er litt om hvordan det har gått siden mai 2015.

På hagemessen i april kjøpe jeg Ranunculus aconitifolius 'Pleniflorus' - Duppsoleie. Den blomstret fint i juni, håper den trives og sprer seg. Kjøpte også mange andre blomster, bare hvite, som ble plassert rundt om i bedet. 

Abies koreana 'Kohout's Icebreaker' ble plantet i 2014, ser ut som den klarer seg fint, mange nye skudd i juni! Det er notert at den står for nærme den stor steinen, så må prøve å flytte på den til våren.

Det er ikke alt som går like bra. Dette er roten til 'peltoboykinia tellimoides'. Fant mange rare larver og småkryp i den. Vet ikke om den døde pga av insektene på den eller for kald vår.

Denne ligner på duppsoleie, men har andre blader. Har fått planten fra min mor på vestlandet. Den sprer seg med frø, men kan overleve milde vintrer. Vi tror det er en hagevariant av Tanacetum parthenium (matrem)


Har flere planter Salvie nemorosa 'Schneehugel' (Steppesalvie). Både biene og jeg liker den godt. Foran vokser Armeria pseudarmeria, en hvit fjærekoll. Hadde tre planter av den, men bare en overlevde vinteren. Spent på om denne overlever denne vinteren.


Plantet en Thymus praecox 'Albiflorus' (Kryptimian) i 2014. I løpet av sommeren 2015 har den vokst stor med mange blomster på den i juli. Liker hvordan den snor seg mellom steinene. 

Denne Briza media 'Russells' (Hjertegress) kjøpte jeg på salg høsten 2014. Etter å ha overvintret ved husveggen, ble den plantet i april. I juli kom den med flotte akser. Men liker den først og frem pga fargene på bladene. Flotte hvitstripete blader. 

I juli dukket det opp små spirer fra det som hadde sådd seg høsten 2014. Heldigvis er det lett å kjenne igjen noen, så en ikke tar det bort. Dette tror jeg er cortusa matthioli 'Alba' (Kortusa).

Mens dette er spirer fra echinacea purpurea 'White Swan' (Hvit solhatt).


Thalictrum delavayi 'Splendide White' (Vingefrøstjerne) ble ikke så høy som jeg hadde håpet, enten så trenger den tid, eller den ikke trives så bra. Vi får se i 2016.

Fortsatt mye åpen jord i juli, men håper det gror enda mer til i 2016.

Solhatt er vakre blomster. Litt sen i 2015, echinacea purpurea’Virgin’ blomstrer ikke før i august.

Jeg er medlem av Staudeklubben Vestfold, i juni og august hadde vi plantebyttemøte. Fikk byttet til meg mange flotte stauder! Kan virkelig anbefale å bli medlem :)  
Peltoboykinia watanabei

Clematis recta (stivranke)

Actaea racemosa (klaseormedrue). Denne blir over 150 cm!


Kjøpte denne Cephalanthus occidentalis (knappebusk)Vegge Gård. De har så mye spennende!

I bakgrunnen ser en blomstererten 'Royal White' , det tok litt tid, men den blomstret fint i fra august. Til høyre ser en Liatris spicata 'Floristan Weiss' (Søyleblomst), vakker, høy plante.
Liljene 'Boogie Woogie' til høyre trodde jeg skulle være hvite, men men. Flotte ble de uansett :)

Det var ikke bare liljene som ble rosa. Denne Sedum spectabile 'Stardust'  kom med en rosa blomst i september. Den kom ut fra samme rot som de hvite. Rare greier :)

Denne hadde forvillet seg inn i hvitbedet. Ikke godt å si hvor den kommer fra, jeg hadde ikke noen sommerblomster i nærheten i 2014.

Ikke før i oktober blomstret gypsophila paniculata 'Bristol Fairy 1' (brudeslør). 

Den lille søte vårblomsten primula denticulata 'Alba' (kuleprimula) fikk kjempestore blader i løpet av sommeren. Må huske at den trenger plass. 

En annen som var sent ute, men som fikk noen blomster siden det var så fint høst. 

Cosmos bipinnatus 'Vega White' (plantekurv) er ettårig, men blomstrer helt til frosten kommer. 
Flott plante å ha i bedet. 


Det er noen lønnetrer rett ved hvitbedet. Bladene dekker godt på høsten, håper det hjelper plantene nå som vinteren har satt inn for fullt. 

En høstfavoritt er carex morrowii  'Ice Dance' (japanstarr). Syns ikke den har gjort så mye ut av seg i løpet av sommeren, men viser godt igjen her med høstløv på bakken.

Saxifraga granulata  'Plena' (nyresildre) trodde jeg hadde forsvunnet i sommer, men har lært at det er normalt. Bladene dukker opp igjen på høsten. Og til sommeren får den utrolig vakre blomster. Denne har jeg også fått via Staudeklubben Vestfold.Phu, det ble en lang rekke med bilder. Og da har jeg kuttet ned mye.

Til slutt, bare en liten ting. Hvordan holde styr på alle plantene? 
Jeg har tatt i bruk Excel. En side med liste, hvor det står info om hver plante. Så en side med plassering. Om jeg klarer å holde det oppdatert vet jeg ikke. Først hadde jeg tenke å ha alt i en perm, men det ble så tykk perm... Bare her i hvitbedet har jeg 180 ulike planter (inkl vårløk som er satt)... Dette bedet er mest for samling av hvite planter. De andre bedene har ikke så mange ulike sorter. 

Her er hele planoversikten.

Lite utsnitt.


Det er ganske fullt nå, men har allerede sådd staudefrø som jeg har tenkte å plante her i hvitbedet. Ikke lett å la være å se etter hvite stauder når en først har fått dilla på det :)

Akkurat nå er alt hvitt, det er nesten en meter snø i hagen nå :)2 kommentarer:

  1. Så mange vakre hvite. Det er en fornøyelig fare å ha i hagen. Duppesoleie og Vingefrøstjerne er blant mine favoritter. Sistnevnte har jeg i lilla, men skjønner at også må skaffe meg en hvit. Imponert over skjemaene og systemene du lager. Jeg har gode intensjoner, men har så langt ikke realisert dem:) Blir spennende å se hagen din til sommeren.

    SvarSlett