tirsdag 17. september 2013

Erfaringer sommer 2013 - Del 1

Et tips jeg har fått er å notere ned alt som skjer i hagen. Det er nok veldig lurt, for det er vanskelig å huske alt. Har derfor laget meg et Excel ark, hvor jeg kan notere ned tips, erfaringer med planter og frø, hvor solen går, type jord, planter jeg ønsker meg, osv. Burde nesten skrevet dagbok, men er ikke helt der enda :)

Her er noe av det jeg har notert meg i sommer:


1. Squash: Black Forest F1 fra Lord Nelson. Sådd selv
Bare to av fire overlevde å pottes om. Stengel er veldig skjør. Har gitt bra avling. Men måtte ha hjelp til pollenisering. Må plantes med andre planter som blomstrer mye på samme tid. Blomstene er åpne veldig kort tid, kanskje bare en dag.



2. Stangbrekkbønne: "Blue Lake" fra Lord Nelson. Sådd selv
Blir veldig høye (2m), klatrer godt om den får noe å feste seg til. God avling, god smak. Høstes når de er smale og lange. Har latt noen vokse seg store, nå er de gule og bønner er sanket for å sås til neste år.

3. Aspargesbønne: "Lasso", lav sort fra Green Garden. Sådd selv
Blir bare 40 cm, risikerer at bønnene legger seg på bakken. Veldig god avling, mange blomster og bønner. God smak. Blir ikke så store som stangbrekkbønne: "Blue Lake".

 Aspargesbønne: "Lasso" til venstre.
Stangbrekkbønne: "Blue Lake" til høyre.

PS: Tror stangbrekkbønne og aspargesbønne egentlig er det samme g...

4. Tok blomster og noen knopper på tagetes i juni, blomstret ikke igjen før langt ut i juli.
Samme med noen margeritter, det tok lang tid før den kom med blomster.
Petunia og lavendel kom seg raskt.

5. Chilipepper: "Capsicum annuum L" fra Lord Nelson. Sådd selv
Spirer ok, toppet den når det var 6-12 chili på hver plante. Måtte toppes flere ganger, men det ble modne chili nå i september. Søt og veldig mild variant. Smaker mer som søt paprika.



6. Det er meldugg i boligfeltet i år. Solsikkene og squashen ble angrepet nå i september. Har klippet bort alle bladene på solsikken, håper blomsten klarer seg. Noen lønn og eik har også fått det. Resten ser ut til å klare seg.

7. I fjor vår ble tulipaner, påskeliljer, snøklokker, krokus og perleblomster gravd opp. De ble tørket og oppbevart mørkt. Ikke spesielt kaldt. Ble plantet ut på høsten 2012. Påskeliljer, perleblomst og tulipaner klarte seg veldig bra. Krokus og snøklokker ikke så bra, noen er kommet opp, men da bare blader og noen få små blomster. Alle løkene har i år ligget i jorden, får se til våren 2014 om det gir bedre resultat.


Mer kommer !

PS: her er høsten kommet for fullt, det blåser og regner noe vannvittig....

4 kommentarer:

  1. Hei! Så fint at du deler erfaringer! Kan jo være mange nyttige tips for andre i sånne notater.

    Her på balkongen har det også vært mye mer meldugg enn vanlige år, trodde det skyldtes plantene jeg har hatt i år, men kanskje det rett og slett var et meldugg-år?

    SvarSlett
    Svar
    1. Vet ikke, men kanskje det tørre været har gjort at det er mye meldugg? Det er mange av lønne- og eiketrærne som har det i vårt boligfelt. Kan ikke huske de hadde det i fjor.

      Slett
  2. Det er kjedelig med meldugg, men så mye fine grønnsaker du har dyrket frem.
    Jeg har aldri tatt opp narcisser, krokus eller andre løker om sommeren. De kommer igjen og sprer seg fint på egenhånd.
    Tulipaner derimot kan det være verre med. De kan kanskje med fordel tas opp..?
    Spennende å lese notatene dine:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Løkene ble tatt opp for å redde dem fra den delen av hangen som skulle graves. Normalt ville jeg nok ikke tatt opp løker, men blir spennende å se til våren hvordan det blir etter de har stått i jorden hele sommeren. Slik som krokus og snøklokker trives nok best om de får stå i jorden, om det ikke blir for tett.

      Slett