søndag 27. oktober 2013

Luking i regnvær

Tenk over det, hva gjør en når det regner, er +10C grader og blåser stikker og strå? En holder seg vel helst inne.... Men, regn er i grunnen supert å luke i. For når det er sol vil en jo helst nyte høsten, gå en tur, lese en bok i en lun krok, ta bilder av vakre høstfarger.
I dag har det regnet, hele dagen. Men med gode klær ble det noen timer med luking, og volla, et nytt bed er født :) Det har nok vært et bed der før, fant daglilje og berberis. Og bra med jord, selv om en del av det er dekket med grus fra veien. Bedet mangler litt, skal fylle på med mer jord og sette opp en kant mot veien. Men når det er på plass kan løkene puttes i jorden. Det blir spennende å se hvordan det blir til våren. Tror det er en fin plass, med stenene bakom som varmes av solen.

Før:


Et sted her er det en stenmur...

Etter:



(Bildet er tatt når det er nesten mørkt, uten blitz)





lørdag 26. oktober 2013

Egenprodusert jord

Kompost er fascinerende, en legger plengress, blomster, løv og litt  pinner i en haug, så 1-2 år senere har en flott jord! Kompostjorden ble i dag brukt til krukkene med løk, sammen med sand fra egen hage, i blandet litt vanlig plantejord en kjøper. Syns det ble en bra blanding, og håper løkene kommer til å trives i den.

Som vanlig ble det ikke helt slik jeg hadde planlagt når jeg satt i gang med å plate løkene. Den ene krukken var en del større en jeg så for meg, endte opp med hele 50 store løker i en krukke!
Så skiftet jeg mening angående bedet jeg ryddet til, det står litt for mye i skyggen, vi måker snø dit, så det er et av stedene det smelter sist. I stedet strødde jeg frø høstet i hagen (blåklokke, veronika, stemorsblomst, akeleier, osv). Og en engblomster-blanding.

Men løkene trengte fremdeles et bed, har derfor startet på å rydde andre siden av innkjørsel, der er det mye sol. Det var deilig høstvær i dag, sol og varm vind, så fikk ryddet en del. Det er mest en sort ugressjordbær, så ganske grei å ta bort. Fant en solbærbusk inni krattet, den får stå. Skal fortsette i morgen (i regnet), så da kommer det før og etter bilder.


Her en oppdatert løkoversikt:

Storkrukken (50 løker)

Krukke A (45 løker)

Krukke B (35 løker)

Pallekarm (16 løker)

Nytt bed (78 løker)


Gleder meg til våren!

Overraskelse i posten

Det ble for fristende... Tilbud på en stor pakke med forskjellig løker ble bestilt. Torsdag kom den i posten. Kjentes nesten ut som julaften da jeg åpnet pakken. Mange av posene sto det bare navn og litt info på, så jeg hadde med meg katalogen. En og en pakke ble så identifisert og limt bilde på. Er ganske fornøyd med løkene, noen hadde jeg nok ikke kjøpt selv, noen var akkurat det jeg ønsket, og noen hadde jeg fra før. Uansett så endte jeg opp med 242 løker (30 forskjellige sorter) som skal fordeles rundt i hagen.

Siden det skal graves i stort sett hele hagen blir mesteparten av løkene plantet i potter, pallekarm, og bedet jeg rensket for en liten stund siden. Har brukt tiden siden pakken kom med å hente bilder fra Internett og lagt opp en plan i xls (basert på farge, blomstringstid, høyde og jord/sol -forhold).
I morgen blir det å plante dem ut, så er det bare å vente spent på våren!


Her er oppsettet:


Pallekarm

Ryddet bed

Stor potte

Potte 1

Potte 2

Potte 3 (Inne)

Steinbed






 (bildene er fra Zimtrade, stedet løkene er kjøpt)

mandag 21. oktober 2013

Rydding i kulden

Egentlig er det ganske greit å jobbe i hagen når det er noen grader ute. Bare på med ull og regnklær, så holder en varmen mens en jobbe. Men jobbe i kald og våt jord kan være en utfordring. I går skulle jeg starte på å rydde opp et ugress felt, med masse geitrams, bringebær, skvallerkål, små trær, gress og div andre vekster. Hadde lite lyst å "ofre" noen hansker på dette. Så kom jeg opp med å ta på på noen gode ullhansker og utenpå noen litt store gule gummihansker. Kanskje ikke så vakkert, men funket som bare det. Frøs ikke et sekund på fingrene, og kunne rive og grave rundt. Er nok lurt å kjøpe noen gummihansker som tåler litt.

Fikk ryddet unna et felt på ca 3x5 meter. Bare 20 meter igjen... :) Dette feltet ligger langs innkjørselen vår, og er ikke en del av hageplanen nå, denne skal tas når vi skal ta fremsiden og bygge garasje. Men greit å få det litt ryddig. Og det er fint å ha noe å gjøre på ute. Skal nå plante løker (har bestilt 230 stk løker, tilbud, med ukjent innhold, så er litt spent på om jeg får noe ekstra fint). Så skal det fylles med sommerblomster og andre ting (sås fra frø). Det  er litt skyggefullt, men grei jord.



Feltet som skal ryddes.
Rododendron en ser fant jeg faktisk original lappen på!
Det er en "Cunningham's White".
Den er litt pjuskete, den har vært knekt en gang, og mangler en del blader.
Men kommer fine blomster på den!





Slik ser det ut nå, bare resten igjen :)

lørdag 19. oktober 2013

Snart kommer vinteren

Det har vært en nydelig høst, noen blomster står fremdeles i full blomst. Mens andre har bukket under av noen få frostnetter. Alle potter er nå vasket og gjort klar for våren. De store krukkene som er frostsikre er sommerblomster byttet ut med løker og høstblomster. Ellers så har jeg startet å fore fuglene. Det kvitrer og knuffes litt, så langt er det de vanlig som er på besøk :)
Nå tror jeg at hageplanen er klar for neste steg. Har gått en del runder med oss selv, og endret mening mange ganger. Uansett så skal det graves til våren, nå klarer jeg ikke en sommer til uten en hage å stelle med.


Noen bilder av fuglene som er på besøk: